فهرست مطالب

دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال هفتاد و نهم شماره 5 (پیاپی 245، امرداد 1400)

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و نهم شماره 5 (پیاپی 245، امرداد 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • علی عامری، محمود شیری *، معصومه گیتی، محمد علی اخایی صفحات 326-336

    سرطان پستان یکی از شایع ترین سرطان ها در زنان است. ماموگرافی غربال گری یک روش تصویربرداری اشعه ایکس با دوز پایین است که برای تشخیص سرطان پستان در مراحل اولیه به کار می رود. برای کمک به رادیولوژیست در خواندن ماموگرام سیستم های کمک یار (CAD) ساخته شده اند که نرم افزارهایی هستند که می توانند نواحی سرطانی را در ماموگرام تشخیص دهند. با پیشرفت های نرم افزاری و سخت افزاری اخیر که منجر به تکامل الگوریتم های یادگیری عمیق (DL) گردیده، انقلابی در رشته های مختلف مهندسی و همچنین فناوری های پزشکی به وجود آمده است. اخیرا، مدل های DL در سیستم های کمک یار ماموگرافی مورد استفاده قرار گرفته اند و به عملکرد بالایی دست پیدا کرده اند. روش های DL برخلاف روش های سنتی یادگیری ماشین، نیازی به فرایند مشکل و زمان بر مهندسی ویژگی ها ندارند و می توانند به طور خودکار، ویژگی های مورد نیاز را از روی تصویر یاد گرفته و استخراج کنند. یکی از پرکاربردترین الگوریتم های DL، شبکه عصبی کانولوشنال (CNN) می باشد. برای تشخیص ضایعات سرطانی در ماموگرام، CNN باید در یک الگوریتم مبتنی بر ناحیه مانند R-CNN، Fast R-CNN، Faster R-CNN و YOLO به کار گرفته شود. برای آموزش مدل های DL، نیاز به حجم زیادی از تصاویر ماموگرافی است که ضایعات سرطانی در آن ها توسط یک رادیولوژیست مجرب، مشخص شده باشند. به همین دلیل، تهیه و جمع آوری یک مجموعه داده بزرگ ماموگرافی مارک شده، برای ساخت یک سیستم کمک یار با دقت بالا، ضروری می باشد. این مقاله با هدف گردآوری وضعیت بهره مندی و پیشرفت های تکنولوژی یادگیری عمیق در سیستم های کمک یار ماموگرافی نوشته شده است.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، سیستم کامپیوتری کمک یار پزشکی، یادگیری عمیق، ماموگرافی
  • روژین همتی، مریم ناصرالاسلامی*، ناهید ابوطالب، ندا موسوی نیری صفحات 337-342
    زمینه و هدف

    نارسایی قلبی یکی از شایع ترین اختلالات قلبی عروقی است و امروزه از سلول های بنیادی در درمان این بیماری استفاده می شود. با توجه به اینکه سایتوکاین های پیش التهابی در پیشرفت بیماری های قلبی عروقی، نقش مهمی دارند هدف از این مطالعه بررسی تزریق وریدی سلول های بنیادی مزانشیمی غشای آمنیوتیک  انسانی بر میزان اینترلوکین 4 و 12 در سرم موش های صحرایی نر در مدل نارسایی قلبی  رت های نر بود.

    روش بررسی

    این یک مطالعه تجربی است که از مهر ماه 1397 تا اردیبهشت ماه 1398 در مرکز تحقیقات فیزیولوژی دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام شد. در این پژوهش 28 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار (gr 180-200) به طور تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند: گروه کنترل، گروه مبتلا به نارسایی قلبی، گروه نارسایی قلبی دریافت کننده محیط کشت و گروه نارسایی قلبی دریافت کننده سلول از طریق تزریق ورید. پس از 30 روز اکوکاردیوگرافی انجام شد و سپس میزان سرمی اینترلوکین 4 و اینترلوکین 12 در این گروه ها توسط تست الایزا اندازه گیری شد.

    یافته ها:

     نتایج مطالعه نشان داد که تزریق وریدی سلول های بنیادی به رت های نر مبتلا به نارسایی قلبی باعث بهبود پارامترهای اکوکاردیوگرافی  EFو FS در گروه تزریق سلول نسبت به گروه نارسایی قلبی شد. همچنین میزان سیتوکاین های التهابی اینترلوکین 4 و اینترلوکین 12 به میزان قابل توجهی در گروه تزریق سلول در مقایسه با گروه رت های مبتلا به نارسایی قلبی کم شد (05/0<p).

    نتیجه گیری:

     با توجه به بهبود پارامترهای قلبی و کاهش سیتوکین های التهابی به نظر می رسد سلول های بنیادی غشای آمنیوتیک انسانی با کاهش التهاب نقش مهمی در بهبود نارسایی قلبی دارد.

    کلیدواژگان: غشاء آمنیوتیک، نارسایی قلبی، اینترلوکین 4، اینترلوکین 12، سلول بنیادی مزانشیمی
  • بهزاد ناظمرعایا*، مهرداد مسعودی فر، مطهره رجبی مقدم صفحات 343-350
    زمینه و هدف

    کنترل همودینامیک در عمل های جراحی به ویژه عمل های جراحی ستون فقرات از اهمیت خاصی برخوردار است. یکی از شیوه های پیش گیری از تغییرات همودینامیک حین جراحی استفاده از داروهایی نظیر میدازولام (Midazolam) و دکسمدتومیدین (Dexmedetomidine) است. اثر این داروها در بیهوشی اسپاینال بیماران در مطالعات مختلف به اثبات رسیده است اما میزان اثر این دو دارو بر روی همودینامیک، مقدار خونریزی، رضایتمندی جراح و بیمار تاکنون مطالعه نشده است.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر یک پژوهش کارآزمایی بالینی دوسوکور است که پس از تصویب آن در کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، در مرکز بین المللی ثبت کارآزمایی های بالینی ایران ثبت گردید. این مطالعه از اردیبهشت 1398 تا شهریور سال1398 در بیمارستان الزهرا (س) انجام شد. از بین بیماران کاندید عمل جراحی لامینکتومی تحت بیهوشی اسپاینال، 105 نفر به صورت تصادفی انتخاب شدند و به سه گروه میدازولام، دکسمدتومیدین و کنترل تقسیم شدند.

    یافته ها: 

    آزمون Analysis of Variance با تکرار مشاهدات نشان داد که هم اثر زمان (001/0>P) و هم اثر گروه (001/0>P) برای فشارخون سیتول، دیاستول و متوسط شریانی در سه گروه معنادار بود، اما اثر گروه (12/0=P) بر تعداد ضربان قلب و Spo2 معنادار نبود و همچنین با مقایسه میانگین مقدار خونریزی و مدت زمان اقامت در ریکاوری مشخص گردید بین سه گروه مورد مطالعه اختلاف معناداری وجود داشت.

    نتیجه گیری:

     حین عمل فراوانی عوارض در گروه دکسمدتومیدین کمتر از گروه میدازولام بود و فراوانی عوارض در ریکاوری ریکاوری نیز در گروه دکسمدتومیدین کمتر از گروه میدازولام بود.

    کلیدواژگان: دکسمدتومیدین، لامینکتومی، میدازولام، اسپاینال
  • مینو موحدی، مریم سادات ترابی پور، مهسا سلطان محمدی، مامک شریعت، فدیه حق اللهی، مریم حاجی هاشمی صفحات 351-360
    زمینه و هدف

    زایمان طبیعی می تواند باعث اختلال در عملکرد جنسی و بی اختیاری ادرار و مدفوع در زنان شود. بنابراین، این مطالعه با هدف بررسی نقش فیزیوتراپی و ورزش های کف لگن در بهبود اختلالات عملکرد جنسی و بی اختیاری زنان نخست زا انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه کارآزمایی بالینی-تصادفی بر روی زنان مراجعه کننده به بیماستان های آموزشی الزهرا (س) و شهید بهشتی اصفهان از اسفند 1397 تا اسفند 1398 انجام شد. بیماران به دو گروه کنترل و مداخله (57 نفره) تقسیم شدند. در گروه کنترل، مداخله ای انجام نشد و در گروه مداخله، فیزیوتراپی و ورزش های کف لگن به مدت دو ماه انجام شد. عملکرد جنسی و بی اختیاری ادرار و مدفوع 8 و16 هفته پس از زایمان با تکمیل دو پرسشنامه مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها:

     در دو گروه مداخله و کنترل، میانگین سن مادران، شاخص توده بدنی و وزن تولد نوزاد معنا دار نبود (05/0<p). در گروه مداخله در هفته های 8 و 16 پس از زایمان، میانگین مجموع نمره های عملکرد جنسی و یا بی اختیاری ادرار و مدفوع زنان تفاوت معناداری داشت (05/0<p). میانگین عملکرد جنسی و آزردگی کف لگن در هفته 16 پس از زایمان در دو گروه تفاوتی معنادار داشت. فیزیوتراپی و مداخلات ورزشی در کف لگن باعث کاهش تحریک کف لگن و بهبود عملکرد جنسی می شود.

    نتیجه گیری:

     به نظر می رسد انجام هم زمان فیزیوتراپی (Biofeedback) و ورزش های کف لگن باعث افزایش عملکرد جنسی و همچنین بهبود نسبی آزردگی کف لگن در دوران پس از زایمان می شود.

    کلیدواژگان: بی اختیاری مدفوع، عضلات کف لگن، عملکرد جنسی، فیزیوتراپی، پس از زایمان، پرایمی گراوید، بی اختیاری ادرار
  • رایکا جمالی، رضا زمانی، طیب رمیم * صفحات 361-367
    زمینه و هدف

    ضایعهInlet patch  بافت اپیتیلیوم ستونی معده در خارج از معده است. با علایمی مانند احساس توده در گلو، سرفه مزمن و لارنژیت همراه است. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط احساس توده در گلو و اختلال ساختاری Inlet patch در بیماران مبتلا به بیماری ریفلاکس گاستروازوفاژیال انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه به روش مورد-شاهد در بیماران مراجعه کننده به بخش آندوسکوپی بیمارستان سینا تهران از مهر 1397 تا مهر 1398 انجام شد. بیماران با تشخیص ریفلاکس معده به مری و اندیکاسیون آندوسکوپی وارد مطالعه شدند. علایم Inlet patch از جمله احساس توده در گلو مشخص و ثبت شد. فراوانی احساس توده در گلو در گروه بیماران با اختلال ساختاری Inlet patch (گروه بیمار) و بدون آن (گروه شاهد) مقایسه گردید.

    یافته ها:

     بیماران شامل42 مرد (42%) و 58 زن (58%) بودند. میانگین سنی بیماران 35/10±17/41 سال (18 تا 77 سال) بود. شدت ریفلاکس خفیف 57%، ریفلاکس متوسط 27% و ریفلاکس شدید 16% بود. 28% بیماران احساس توده در گلو و 12 بیمار دارای  Inlet patchبودند. ارتباط آماری معناداری میان Inlet patch و احساس توده در گلو وجود داشت (001/0=P). بیماران واجد Inlet patch احساس توده در گلو داشتند. 8/81% بیماران بدون Inlet patch احساس توده در گلو نداشتند. اختلاف آماری معنادار میان دو گروه دارا و بدون Inlet patch از نظر احساس توده در گلو به طور کلی و برحسب متغیرهای بالینی مختلف بود (001/0=P).

    نتیجه گیری:

     یافته ها نشان داد که Inlet patch با احساس توده در گلو ارتباط معناداری داشته و در بیمار با احساس توده در گلو بدون ازوفاژیت، هرنی هیاتال، سوزش سر دل و سندرم متابولیک می توان به Inlet patch شک کرد.

    کلیدواژگان: مخاط معده، بیماری ریفلاکس معده به مری، احساس توده در گلو
  • محمدعلی شعبان، اصغر قربانی، محمد کاجی یزدی*، ندا حکیمیان، منیر السادات سهل آبادی، زهرا شکری، زهرا ملا اسماعیلی صفحات 368-374
    زمینه و هدف

    آنمی میکروسیتیک فقر آهن شایع ترین اختلال تغذیه ای و از مشکلات بهداشتی عمده در نوزادان و کودکان است که با رشد و تکامل ناکافی آن ها همراه است. مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع آنمی میکروسیتیک در نورزادان در بدو تولد در بیمارستان بهارلو تهران انجام شد.

    روش بررسی

    تعداد 210 نوزادی که بین مهر ماه 1397 تا اسفند ماه سال 1397 در بیمارستان بهارلو تهران به دنیا آمده اند مورد بررسی قرار گرفتند. cc 5/2 خون بندناف از نوزادان تازه به دنیا آمده گرفته شد و سلول های خونی مورد بررسی قرار گرفت. با بررسی نتایج شاخص ها آنمی میکروسیتیک تشخیص داده شد و بررسی رابطه آنمی میکروسیتیک با شاخص هایی مانند اطلاعات دموگرافیک صورت گرفت.

    یافته ها: 

    میزان نوزادانی که مبتلا به آنمی هستند 3/14% و میزان نوزادانی که آنمی میکروسیتیک دارند 5/9% می باشند. ارتباط معناداری بین سطح غلظت هموگلوبین و آنمی میکروسیتیک نشان داده شد. ارتباطی بین سن مادر، وزن نوزادان، قد نوزادان، نوع زایمان، سن حاملگی و نسبت والدین با بروز آنمی میکروسیتیک مشاهده نشد.

    نتیجه گیری: 

    آنمی در مرکز بهارلو از شیوع نسبتا بالایی برخوردار است، بنابراین، امر غربالگری و بررسی بیشتر از نظر ابتلا به بیماری کم خونی و عوامل مرتبط با آن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. نتایج مطالعات نشان گر آن است که آنمی یک بیماری چند فاکتوری می باشد و بروز آن به عوامل مختلف بستگی دارد و نیازمند غربالگری و تشخیص به موقع جهت بکارگیری درمان موثرتر و کاستن از عوارض احتمالی آن می باشد.

    کلیدواژگان: آنمی، آنمی میکروسیتیک، نوزادان
  • نوید کلانی، ناصر حاتمی، محمد زارع نژاد، علیرضا درودچی، مهدی فروغیان، اسماعیل رعیت دوست صفحات 375-383
    زمینه و هدف

    قصور در پزشکی یک مشکل جدی در سیستم بهداشت و درمان است. هدف از این مطالعه مرور قصور پزشکی در ایران است.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر براساس چک لیست پریسما انجام شد. کلیه مقالاتی که معیارهای انتخاب را داشتند، از نظر کیفیت روش شناسی مورد ارزیابی قرار گرفتند. قصور پزشکی در چهار تقسیم بندی اصلی شامل بی مبالاتی، عدم مهارت، بی احتیاطی و عدم رعایت نظامات دولتی بررسی شد.

    یافته ها:

     در مطالعه حاضر تعداد 26 مطالعه به بررسی قصور پزشکی کشور از فروردین ماه سال 1373 تا اسفند ماه 1396 پرداخته بودند که بی مبالاتی در 1105 مورد از 2068 قصور رخ داده، بود. عدم مهارت در 255 مورد از 2068 مورد، 432 مورد بی احتیاطی و 244 مورد نیز عدم رعایت نظامات دولتی علت قصور پزشکی ثبت گردیده بود. OR بی مبالاتی برابر 76/0 (87/0-66/0=95%Cl)، عدم مهارت برابر 61/0 (76/0-49/0=95%Cl)، بی احتیاطی 62/0 (76/0-50/0=95%Cl) و عدم رعایت نظامات دولتی برابر 66/0(73/0-60/0=95%Cl) بود. OR نسبت قصور تایید شده از پرونده های شکایت برابر 6/0 (86/0-41/0=95%Cl) بود. جراحان عمومی با OR برابر 48/0 (61/38-0/0=%95Cl)، متخصصان زنان با OR برابر 49/0(66/0-36/0=95%Cl)، پزشکان عمومی با OR برابر 42/0(58/30-0/=%95Cl) و متخصصان ارتوپدی با OR برابر 44/0 (61/0-32/0=95%Cl) از کل شکایات ادعا شده برعلیه آن ها است.

    نتیجه گیری: 

    نتایج این مطالعه به فهم جایگاه کنونی مطالعات قصور پزشکی در کشور برای شناسایی علت قصور و تدوین مطالعات جدید برای آینده کمک می کند.

    کلیدواژگان: ایران، خطای پزشکی، اشتباه پزشکی، قصور پزشکی
  • حمیدرضا عزیزی فارسانی، شایسته خراسانی زاده، نورمحمد عارفیان، هومن تیموریان، غلامرضا محسنی، فرانک بهناز، حمیده آرین نیا* صفحات 384-392
    زمینه و هدف

    این مطالعه با هدف بررسی اثر بی دردی ایبوپروفن وریدی و آپوتل در مقایسه با رژیم مورفین وریدی در بیماران تحت عمل جراحی دیسک کمر انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه که با روش کارآزمایی دوسوکور بر روی بیماران تحت عمل جراحی دیسک کمر با درد متوسط تا شدید (نمره ی VAS یا Visual analog scale بیشتر از چهار) که در شهریور 1397 به بیمارستان شهدای تجریش مراجعه کرده بودند انجام شد، بیماران به دو گروه تقسیم شدند. برای بیماران گروه A ایبوپروفن با دوز mg 800 در cc 100 نرمال سالین به مدت 30 دقیقه و سپس mg 400 در cc 100 نرمال سالین هر شش ساعت و نیز آپوتل با دوز mg 30 به ازای هر kg وزن در cc 100 نرمال سالین به مدت 15 دقیقه هر هشت ساعت تجویز شد. در گروه B، مورفین با دوز  μg70 به ازای هر kg با دوز بارگیری (Loading dose) به صورت بولوس و در ادامه برای دوز نگهدارنده ((Maintenance، μg 20 به ازای هر kg بر ساعت (حداکثر یک mg در ساعت) با استفاده از پمپ PCA انفوزیون گردید و 60 دقیقه پس از عمل، درد بیماران با استفاده از مقیاس آنالوگ اندازه گیری شد.

    یافته ها:

     براساس نتایج، بیشترین میزان درد در هر دو گروه مورد مطالعه پس از گذشت زمان به صورت معناداری کاهش پیدا کرد. اما اختلاف معنا داری بین دو گروه مشاهده نشد.

    نتیجه گیری: 

    مطالعه نشان داد که ترکیب ایبوپروفن و آپوتل با عوارض کمتر نسبت به مورفین توانسته در کنترل درد پس از جراحی موثر باشد.

    کلیدواژگان: استامینوفن وریدی، عمل جراحی دیسک کمر، ایبوپروفن وریدی، مورفین، درد پس از عمل
  • علی محمد مصدق راد، قاسم جان بابایی، بهزاد کلانتری، مهناز افشاری، حامد دهنوی صفحات 393-399
    زمینه و هدف

    اعتباربخشی بیمارستانی فرآیند ارزشیابی رسمی نظام مند و تعیین اعتبار بیمارستان توسط یک سازمان مستقل خارجی با استفاده از استانداردهای مطلوب ساختاری، فرآیندی و پیامدی است. هدف این پژوهش بررسی رابطه بین کارایی و وضعیت اعتباربخشی بیمارستان های عمومی ایران است.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی و مقطعی در اردیبهشت 1398 انجام شد. کارایی بیمارستان های عمومی ایران در سال 1396 با استفاده از نمودار پابن لاسو و شاخص های عملکردی، درصد اشغال تخت و گردش تخت بیمارستان تعیین و ارتباط آن با درجه اعتباربخشی بیمارستان ها بررسی شد.

    یافته ها: 

    بیمارستان های عمومی کشور دارای میانگین اشغال تخت 8/62%، میانگین طول اقامت بیمار 6/2 روز و میانگین گردش تخت 4/93 بار در سال 1396 بودند. حدود 3/15% بیمارستان ها کارایی خوبی داشتند و در ناحیه سه نمودار پابن لاسو قرار گرفتند. بین درجه اعتباربخشی بیمارستان ها با درصد اشغال تخت، گردش تخت و فاصله گردش تخت آن ها ارتباط معناداری مشاهده شد (01/0<p).

    نتیجه گیری:

     کارایی بیمارستان های عمومی ایران پایین است. درجه اعتباربخشی با برخی از شاخص های عملکردی بیمارستان ها مرتبط است.

    کلیدواژگان: اعتباربخشی، کارایی، بیمارستان های عمومی، ایران
  • خدیجه سراوانی، محمدحسین کمال الدینی، سیما سراوانی* صفحات 400-405
    زمینه و هدف

    هدف از این مطالعه استفاده از اکتریوتاید به منظور درمان موارد هیپوگلایسمی مکرر و مقاوم به درمان ناشی از مصرف گلی بن کلامید می باشد.

    معرفی بیمار: 

    در این مطالعه چهار بیمار با میانگین سنی 75/30 سال و رنج سنی 18 تا 40 سال به دنبال خودکشی با دوز زیاد گلی بن کلامید دچار حملات هیپوگلیسمی مقاوم به درمان شده بودند بنابراین، برای این بیماران اکتریوتاید با دوز gµ 50 هر شش ساعت شروع شد که همه ی آن ها به درمان با اکتریوتاید پاسخ دادند. بیماران مورد مطالعه در هنگام مراجعه تحت رژیم اولیه دکستروز 50% قرار گرفتند با این حال گلوکز خون آن ها افت قابل ملاحظه ای داشت و به رژیم دکستروز پاسخ نمی داد اما دریافت دوز اول اکتریوتاید با افزایش قابل توجهی در گلوکز خون بیماران، نمایانگر تاثیر مطلوب اکتریوتاید در این مطالعه بود.

    نتیجه گیری: 

    نتایج نشان داد که تجویز اکتریوتاید با دوز gµ 50 هر شش ساعت نقش مهمی در کنترل هایپوگلایسمی مکرر و مقاوم به درمان در بیماران با مسمومیت گلی بن کلامید داشت.

    کلیدواژگان: گلی بوراید، هیپوگلایسمی، اکترئوتاید
  • رستم جلالی، مسعود محمدی صفحه 406

    سردبیر محترم ایران به عنوان کشوری در حال توسعه، قسمتی از پیشرفت های علمی خود را در حوزه پزشکی و علوم سلامت مدیون فرصت هایی است که با همکاری های بین المللی، منطقه ای و بین موسسات علمی به دست آورده است. در واقع طی چند سال گذشته، توجه قابل ملاحظه ای به تولید علم با مشارکت پژوهشگران در داخل کشور، منطقه ای و بین المللی شده است. یکی از معیارهای ارزشیابی فعالیت های علمی دانشگاه ها و مراکز پژوهشی، درجه مشارکت دانشمندان غیرایرانی در پروژه های علمی و فعالیت های پژوهشی داخلی است.1 همکاری بین المللی یکی از روش های موثر دست یابی به دانش و فناوری های به روز و همچنین استفاده از تجارب پژوهشگران کشورهای پیشرفته توسط دانشمندان ساکن کشورهای در حال توسعه می باشد.1و2 علم سنجی، روش موثر ارزیابی درجه تاثیرگذاری علمی در سطوح مختلف منطقه ای و بین المللی و همچنین کیفیت چنین تولیدات علمی می باشد. در واقع یکی از ابزارهای استاندارد ارزشیابی محصولات علمی در حوزه های مختلف علمی استفاده از علم سنجی می باشد. آن چه مشخص است هرگاه فرآورده یا محصول و روشی مورد استقبال قرار گیرد و یا رفتاری از سوی مدیران مورد قبول واقع گردد، برای فرآورده، محصول تقلبی و برای رفتار، ظاهرسازی صورت می گیرد. در واقع محصول و رفتار، محتوای اصلی خود را از دست داده و به جنسی بدلی و رفتاری متقلبانه تبدیل می شوند. طی سال های گذشته، حوزه معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، انتشار مقالات با همکاری بین المللی و حتی بین دانشگاهی را مورد توجه قرار داده و برای آن در ارزشیابی دانشگاهی امتیاز ویژه ای منظور گردیده است. دادن امتیاز ویژه به چنین فعالیت هایی باعث شده است که اساتید دانشگاه های علوم پزشکی تمایل بیشتری به این ارتباطات نشان بدهند و مثلا با توجه به سابقه دوستی بین افراد در دانشگاه های مختلف، در مقالات اسامی آن ها را به عنوان نویسنده همکار اضافه نمایند. در ابعاد بین المللی، ارتباط با ایرانیان شاغل در دانشگاه های خارج از کشور یا ارتباط گیری در هنگام شرکت در کنگره های بین المللی، گاه باعث شکل گیری روابط غیرمنطقی می گردد. در برخی موارد اضافه کردن نام نویسندگان خارجی برای کسب امتیاز از دانشگاه مربوطه و همچنین با هدف افزایش شانس چاپ مقالات، افزایش سایتیشن و افزایش شاخص H به رویه ای ناشایست تبدیل می گردد. در مطالعه ای که سال های 1998 تا 2007 را بررسی کرده است، ایران با 115 کشور ارتباط علمی داشته و مقاله مشترک داشته اند.2 نویسنده ضمن ارج نهادن به ارتباط بین دانشگاهی داخل با داخل و خارج از کشور، نظر سیاست گذاران را به این نکته جلب می کند که مبادا در سایه مقبولیت و امتیاز آوری این ارتباطات، معیارهای نویسندگی مورد غفلت واقع گردد و در آینده توسط موسسات ناظر به سرقت ادبی و هدایت ناصحیح پژوهش محکوم شویم، چراکه محاسبه خود معقولانه تر از وارسی خارجی می باشد.

|
  • Ali Ameri, Mahmoud Shiri *, Masoumeh Gity, MohammadAli Akhaee Pages 326-336

    Breast cancer is one of the most common types of cancer in women. Screening mammography is a low‑dose X‑ray examination of breasts, which is conducted to detect breast cancer at early stages when the cancerous tumor is too small to be felt as a lump. Screening mammography is conducted for women with no symptoms of breast cancer, for early detection of cancer when the cancer is most treatable and consequently greatly reduce the death rate from the breast cancer. Screening mammography should be performed every year for women age 45-54, and every two years for women age 55 and older who are in good health. A mammogram is read by a radiologist to diagnose cancer. To assist radiologists in reading mammograms, computer-aided detection (CAD) systems have been developed which can identify suspicious lesions on mammograms. CADs can improve the accuracy and confidence level of radiologists in decision making and have been approved by FDA for clinical use. Traditional CAD systems work based on conventional machine learning (ML) and image processing algorithms. With recent advances in software and hardware resources, a great breakthrough in deep learning (DL) algorithms was followed, which revolutionized various engineering areas including medical technologies. Recently, DL models have been applied in CAD systems in mammograms and achieved outstanding performance. In contrast to conventional ML, DL algorithms eliminate the need for the tedious task of human-designed feature engineering, as they are capable of learning useful features automatically from the raw data (mammogram). One of the most common DL frameworks is the convolutional neural network (CNN). To localize lesions in a mammogram, a CNN should be applied in region‑based algorithms such as R‑CNN, Fast R‑CNN, Faster R‑CNN, and YOLO. Proper training of a DL‑based CAD requires a large amount of annotated mammogram data, where cancerous lesions have been marked by an experienced radiologist. This highlights the importance of establishing a large, annotated mammogram dataset for the development of a reliable CAD system. This article provides a brief review of the state‑of‑the‑art techniques for DL‑based CAD in mammography.

    Keywords: breast cancer, CAD, deep learning (DL), mammography
  • Rojin Hemmati, Maryam Naseroleslami*, Nahid Aboutaleb, Neda Mousavi Niri Pages 337-342
    Background

    Heart failure is one of the most common cardiovascular disorders and is considered a chronic, progressive and debilitating disorder. The medical treatment of this disease is accompanied by many problems. Today, stem cells are being used increasingly to reduce the problems of heart failure treatments. Since pro-inflammatory cytokines play an important role in the prognosis and progression of cardiovascular disease, the present study aimed to investigate the effect of intravenous injection of human amniotic membrane mesenchymal stem cells on the levels of interleukins 4 and 12 in the serum of male rats in the heart failure model.

    Methods

    This is an experimental study that was conducted from October 2018 to May 2019 in the Physiology Research Center of Iran University of Medical Sciences. In this study, 28 male wistar rats (180-200 gr) were randomly divided into four groups: control group, heart failure group, heart failure group that received culture medium and heart failure group that received mesenchymal stem cells by intravenous injection. After 30 days, echocardiography was done and then serum levels of interleukin 4 and 12 were measured in these groups by Elisa test.

    Results

    The results of this study showed that intravenous injection of human amniotic membrane mesenchymal stem cells into male rats with heart failure, improved echocardiographic parameters such as ejection fraction (EF) and fractional shortening (FS) in the cell injection group compared to the heart failure group (P<0.05). Also, the levels of inflammatory cytokines IL-4 and IL-12 were significantly reduced in the cell injection group compared to rats with the heart failure group (P<0.05).

    Conclusion

    Due to the improvement of cardiac parameters and the reduction level of inflammatory cytokines in this study, it seems that human amniotic membrane mesenchymal stem cells play an important role in improving heart failure by reducing the level of inflammation.

    Keywords: amniotic membrane, heart failure, interleukin 4, interleukin 12, stem cell
  • Behzad Nazemroaya*, Mehrdad Masoudifar, Motahare Rajabi Moghadam Pages 343-350
    Background

    One of the most empirical subjects particularly in substantial operations for example in surgeries involving the vertebral column, are the implication of sedatives in a manner which would create the least complications such as changes in the hemodynamic parameters. Two such drugs that are widely used in this capacity in clinical settings are midazolam and dexmedetomidine. Hemodynamic stability is particularly important in surgical operations, especially during spinal surgery. One of the ways to prevent hemodynamic changes during surgery is the use of drugs such as midazolam and dexmedetomidine.

    Methods

    This double-blind randomized clinical trial recruited 105 patients undergoing laminectomy spinal surgery under spinal anesthesia at Al-Zahra Hospital, Isfahan between 21 April 2019 till 1 September 2019. Patients were randomly divided into 3 groups: First was the midazolam group, second the dexmedetomidine group and the third was the control group. Data were presented as mean±standard deviation and percentages. In order for the evaluation of differences to be performed between all groups, an evaluation using the one-way analysis of variance was utilized. Statistical analysis was done by means of the SPSS software version 23 (IBM Corporation, Armonk, New York, USA). The P-value which was accepted as significant was P less than 0.05. (P<0.05)

    Results

    There differences in age and gender were not statistically significant among the studied groups (p>0.05). Results from the ANOVA test showed that the effects when taking into consideration time (P<0.001) and group (P<0.001) were statistically significant on Mean of Arterial Pressure, Systole Blood Pressure and Diastole Blood Pressure. However, Heart Rate and oxygen saturation (SPO2) were not significantly different inter-group as well as intra-group over time (before, during, and after the operation) (P=0.12).  Furthermore, the mean of the hemorrhage amount and duration of recovery stay had significant differences over time between all three groups (P<0.05).

    Conclusion

    The incidence of complications during surgery in the dexmedetomidine group was less than the midazolam group. Additionally, the frequency of complications in the subjects given midazolam was higher than the dexmedetomidine group during recovery.

    Keywords: dexmedetomidine, laminectomy, midazolam, spinal
  • Minoo Movahedi, Maryam Sadat Torabipoor, Mahsa Soltan Mohammadi, Mamak Shariat, Fedyeh Haghollahi, Maryam Hajihashem Pages 351-360
    Background

    Normal vaginal delivery causes sexual dysfunction as well as urinary and fecal incontinence, which can threaten a personchr('39')s quality of life. It is believed that pelvic floor muscle strength is the most important factor in improving sexual satisfaction and function and urinary control. Therefore, This study aimed to investigate the role of physiotherapy and pelvic floor exercises in reducing sexual dysfunction and incontinence in primiparous women.

    Methods

    This study was performed as a prospective randomized clinical trial on primiparous women who were referred to Al-Zahra and Shahid Beheshti educational hospitals in Isfahan between march 2019-Mars 2020. In this study, after obtaining ethics approval from the Medical Ethics Committee of Isfahan University of Medical Sciences, patients were divided into control (n=57) and intervention (n=57) groups. In the control group, no intervention was performed and only routine postpartum recommendations (multivitamin tablets and 500 mg calcium tablets once daily for two months) were prescribed. For the intervention group the pelvic floor physiotherapy was performed Sexual function and urinary and fecal incontinence were assessed in both groups at 8 and 16 weeks postpartum by completing two questionnaires.

    Results

    In two groups of intervention and control; Mean maternal age, body mass index, and birth weight were not significant (P>0.05) In the intervention group, at the 8th and 16th weeks after delivery, the mean score of total sexual function, and the total score of female urinary and fecal incontinence was a significant difference. (P<0.05). Compared between the groups, the mean sexual function and pelvic floor irritation at 16 weeks postpartum were significantly different between the two groups. Physiotherapy and pelvic floor exercise intervention reduce pelvic floor irritation and improve sexual function.

    Conclusion

    it seems that simultaneous performance of physiotherapy (biofeedback) and pelvic floor exercises by strengthening the strength of the pelvic floor muscles increases sexual function as well as a relative improvement of pelvic floor irritation in the postpartum period.

    Keywords: fecal incontinence, pelvic floor, physiological sexual disorder, physiotherapy, post-partum, primigravidity, rinary incontinence
  • Raika Jamali, Reza Zamani, Tayeb Ramim * Pages 361-367
    Background

    Inlet patch (IP) lesion is the presence of gastric columnar epithelial tissue outside of the stomach. Symptoms such as a lump in the throat, chronic cough, laryngitis, or other mouth-throat symptoms may be IP-related only and have no other abnormalities. This study aimed to determine the relationship between globus sensation and structural disorder of Inlet Patch in patients with gastroesophageal reflux disease

    Methods

    The case-control study was performed in patients who were referred to the endoscopy ward of Sina Hospital in Tehran from October 2016 to October 2017. Inclusion criteria were diagnosis of gastroesophageal reflux and endoscopic indications. Patients who had endoscopic indications and underwent endoscopy were evaluated. Information on reflux esophagitis and inlet patch structural disorder were determined. Symptoms of reflux, including a lump in the throat, were identified and recorded. Then the frequency of globus sensation in patients with inlet patch structural disorder (patient group) and without it (control group) was compared.

    Results

    A total of 100 patients with gastric reflux participated in this study. Patients included 42 men (42%) and 58 women (58%). The mean age of patients was 41.17±10.35 years (18-77 years). The severity of mild reflux was 57%, moderate reflux was 27% and severe reflux was 16%. 28% of patients had a lump in the throat and 12 patients had an inlet patch. There was a statistically significant relationship between inlet patch and globus sensation (p=0.001). All patients with inlet patch had globus sensation. 81.8% of patients without inlet patch did not feel a lump in the throat. The results showed a statistically significant difference between the two groups with and without inlet patch in terms of globus sensation in general and in terms of different clinical variables (p=0.001).

    Conclusion

    The findings of the study showed that inlet patch had a significant relationship with the feeling of a lump in the throat and all patients with inlet patch felt Globus sensation.As the result, to diagnose a patient with an inlet patch, other causes such as esophagitis, hernia, heartburn and metabolic syndrome should be ruled out.

    Keywords: gastric mucosa, gastroesophageal reflux disease, globus sensation
  • MohammadAli Shaban, Asghar Ghorbani, Mohammad Kaji Yazdi*, Neda Hakimian, Monir Al Sadat Sahlabadi, Zahra Shokri, Zahra Mollah Esmaeili Pages 368-374
    Background

    Anemia has a very high prevalence across the world. Microcytic anemia is the most common nutritional disorder and a major health problem in infants and children associated with inadequate growth and development. Diagnosing anemia at the birth can be difficult. Due to the fact that conditions such as thalassemia and iron deficiency are causative factors of microcytic anemia are prevalent in Iran, early diagnosing and treating these diseases can prevent excessive costs and further complications. Therefore, recognizing the practical factors with this complication is an effective step in controlling and preventing it. Therefore, the present study was performed to determine the prevalence of microcytic anemia in newborns in Baharloo Hospital in Tehran, Iran.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on 210 infants, which were newly born on Baharloo Hospital from march2018 to march2019. 2.5 cc cord blood sample was extracted from each infant, and microcytic anemia were diagnosed according to factors such as Hb, MCV and others parameters.

    Results

    in this study, we demonstrated that there is a significant association between MCH and microcytic anemia. Our results showed that the rates of newborn infants with anemia disease (Hb<13ml/dl) were 14.3% and the rates of microcytic anemia were 9.5%. There were not any significant differences between motherchr('39')s age, neonatal weight and height, type of parturition, pregnancy age and parental ratio with the incidence of microcytic anemia.

    Conclusion

    Anemia has a relatively high prevalence in the center of Baharloo Hospital, Tehran, Iran. So screening and further investigation for anemia and related factors are critical. According to the results of our investigation, studies showed that anemia is a multifactorial disease that depends on different factors. The existence of variable results in different studies requires evaluating more parameters that affect the incidence of microcytic anemia, such as iron deficiency, eating habits, level of parental education, and use of iron supplements in pregnancy. Management of this disease requires screening and early diagnosis for more effective treatment and reduction of its potential complications.

    Keywords: anemia, iron deficiency, newborn
  • Navid Kalani, Naser Hatami, Mohammad Zarenezhad, Alireza Doroudchi, Mahdi Foroughian, Esmaeil Raeyat Doost Pages 375-383
    Background

    Medical malpractice is a serious problem in the health care system. This study aimed to review the medical negligence in Iran.

    Methods

    Based on the PRISMA checklist, a search for scientific records was done separately by two researchers. All the articles that had selection criteria were evaluated in terms of methodological quality. Medical malpractice was assessed in four main divisions including negligence, Lack of skill, Carelessness and non-compliance with government regulations). The bias test was performed using the Egger’s test. Revman software was used to analyze the data.

    Results

    In the present study, 25 studies that examined the countrychr('39')s medical malpractice from April 1994 to March 2018 were included in the meta-analysis. Negligence has been implicated in 1,105 cases of the 2,068 claims. Lack of skill in 255 out of 2068 cases, 432 cases of carelessness and 244 cases of non-compliance with government regulations Were recorded the results of the meta-analysis showed that OR negligence was 0.76 (CI 95%: 0.66-0.87), lack of skill was 0.61 (CI 95%: 0.49-0.76), carelessness was 0.62 (CI 95%: 0.50-0.76) and non-compliance with government regulations was 0.66 (95% CI: 0.60-0.73). In the review of the confirmed negligence ratio of the registered complaint files, only 19 studies mentioned this ratio. The results of the meta-analysis of these 19 studies showed that the OR ratio of the confirmed negligence of complaints was 0.6 (95% CI: 0.41-0.86). From all claims, General surgeons had OR of confirmed medical malpractices, equal to 0.47 (CI 95%: 0.37-0.60), gynecologists with OR equal to 0.49 (CI 95%: 0.36-0.66), general practitioners with OR equal to 0.43 (CI 95%: 0.30-0.63) and orthopedic specialists with an OR of 0.44 (CI 95%: 0.32-0.61).

    Conclusion

    The results of this study help to understand the current position of medical negligence studies in the country to identify the cause of the malpractice and develop new studies for the future.

    Keywords: Iran, medical error, medical malpractice, negligence
  • Hamidreza Azizi Faresani, Shayesteh Khorasanizadeh, Noormohammad Arefian, Houman Teymourian, Gholamreza Mohseni, Faranak Behnaz, Hamideh Ariannia* Pages 384-392
    Background

    This study aimed to evaluate the effect of intravenous Ibuprofen Apotel analgesia in comparison with intravenous Morphine alone regimen in patients undergoing lubmar disc surgery.

    Methods

    This study was a double-blind clinical trial that was performed on patients with moderate to severe lumbar disc pain (VAS score or Visual analog scale more than 4) in August 2019 at Shohada Tajrish hospital. Patients in the Ibuprofen-Apotel group (group A) recieved intravenous Ibuprofen (800 mg) in 100 cc Normal saline in the first 30 minutes of Recovery, then 400 mg in 100 cc Normal saline every 6 hours (48 hours after surgery), plus 30 mg Apotel for each kilogram in100 cc Normal saline in 15 minutes every 8 hours. In group B, Morphine has injected with 70 µg/kg bolus and then 20µg/kg/h infused with a PCA pump with a Maximum Rate of 1mg/hr. Then 60 minutes after surgery, patientschr('39') pain was measured using an analog scale.
    The primary outcome was defined as a reduction in pain intensity of 3 or more VAS units (which was considered as therapeutic success) and the incidence of side effects was considered as secondary outcomes.

    Results

    Based on the results of this study, the mean age of the subjects was 33.28±12.48 years. Also, the mean age in the group of Ibuprofen-Apotel and Morphine alone were 35.4±13.6 and 31.16±11.75 years. So, there is not a significant difference between the groups. 77.14% of the subjects (54 people) were male and 22.86% (16 people) were women. In comparing the frequency distribution of individuals in terms of gender and the method of creating analgesia, no significant difference was observed between the groups studied.According to the results, after the intervention, the highest pain intensity in both groups was significantly decreased. However, no significant difference was observed between the two groups.

    Conclusion

    The study indicated that Ibuprofen can be effective in controlling postoperative pain.

    Keywords: acetaminophen, discopathy surgery, Ibuprofen, morphine, postoperative pain
  • Ali Mohammad Mosadeghrad, Ghasem Janbabai, Behzad Kalantari, Mahnaz Afshari, Hamed Dehnavi Pages 393-399
    Background

    Hospital accreditation is a systematic external evaluation of a hospitalchr('39')s structures, processes, and outcomes by an independent professional accreditation body using published optimum, evidence‐based, and achievable standards. Accreditation is a strategy for ensuring the quality, safety, and productivity of hospital services. Implementing accreditation standards imposes a high cost on hospitals. Therefore, this cost should be offset by increased hospital efficiency. Hence, this study aimed to examine the relationship between the Iranian public hospitals’ efficiency and their accreditation status.

    Methods

    This descriptive and cross-sectional study was conducted in May 2019. The efficiency of general hospitals in Iran was assessed using the Pabon Lasso chart and three performance indicators of bed occupancy rate, average patient length of stay and hospital bed turnover. Then, the relationship between the efficiency of hospitals and their accreditation grade was examined. Descriptive statistics and ANOVA tests were used for data analysis using SPSS software.

    Results

    There were 834 general hospitals with 108,275 active beds in Iran in 2018. The Iranian general hospitals had an average bed occupancy of 62.8%, an average patient length of stay of 2.6 days, and an average bed turnover of 93.4 times. Almost 15.3% of the hospitals performed well and were located in area 3 of the Pabon Lasso chart. About 36.1% and 48.6% of the hospitals had moderate and low efficiency, respectively. Approximately, 74% and 21% of hospitals had the accreditation status of 1 and 2, respectively. There was a significant relationship between the degree of accreditation of hospitals with their bed occupancy, bed turnover and bed turnover interval.

    Conclusion

    The efficiency of public hospitals is low. A hospital accreditation grade is related to some of its efficiency indicators. Low efficiency and waste of resources will reduce the effectiveness of hospital and, consequently, its accreditation grade. Accordingly, the hospitalchr('39')s revenue will decrease and therefore, the hospitalchr('39')s productivity and accreditation grade will decrease and the hospital will be in a vicious cycle. Strengthening hospital accreditation standards and their proper implementation will increase the efficiency of hospitals.

    Keywords: accreditation, efficiency, general hospital, Iran
  • Pages 400-405
    Background

    Hypoglycemia can cause permanent damage to the brain or lead to death. That is why it is very important to prevent or quickly correct hypoglycemia to save life for the treatment of hypoglycemia following the use of Sulfonylureas, taking oral nutrition for the patient or administration of injectable hypertonic glucose is recommanded. But recurrence and resistance to treatment are common in sulfonylurea poisoning. Due to the vulnerability of the brain to long-term hypoglycemia, plasma glucose concentrations should be returned to normal as soon as possible and recurrences of hypoglycemic attacks should be prevented. Because Octreotide is of particular importance in the control of hypoglycemia, this study aimed to use Octreotide to treat recurrent and refractory hypoglycemia due to Glibenclamide use.

    Case presentation

    In this study, four patients with an average age of 30.75 years and an age range of 18-40 years were evaluated and managed. Following suicide with a high dose of Glibenclamide, they had refractory hypoglycemic attacks So for these patients, Octreotide was started at a dose of 50 μg every 6 hours, and all of them responded to Octreotide therapy, and the hypoglycemic attacks were greatly reduced. All patients were treated with Dextrose 50% at the time of admission. However, their blood glucose dropped significantly and did not respond to the dextrose diet. However, receiving the first dose of Octreotide with a significant increase in patientschr('39') blood glucose showed a favorable effect of Octreotide in this study.

    Conclusion

    In hypoglycemia caused by Sulfonylureas, Octreotide is used temporarily. Octreotide is a somatostatin analogue that inhibits insulin secretion. In this study, it was found that in cases of recurrent hypoglycemia and resistance to common therapies, the use of Octreotide at a dose of 50 μg every 6 hours is desirable and the patient can be discharged with appropriate blood sugar So that the use of Octreotide played an important role in controlling recurrent and refractory hypoglycemia in patients with glibenclamide poisoning

    Keywords: glyburide, hypoglycemia, octreotide
  • Rostam Jalali, Masoud Mohammadi Page 406